Ακρόπολη των Αρχαίων Μεθάνων

  • 0

Ακρόπολη των Αρχαίων Μεθάνων

Το Παλιόκαστρο η Ακρόπολη των Αρχαίων Μεθάνων βρίσκετε πάνω σε έναν χαμηλό λόφο, κοντά στο χωρίο Μεγαλοχωρι Μεθάνων. Στην βάση του λόφου, στην δεξιά πλευρά του δρόμου, υπάρχει το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, με εντελώς κατεστραμμένες τις τοιχογραφίες του.

Ο επισκέπτης μπορει να θαυμάσει τα καλοδιατηρημένα τείχη της Ακροπόλεως, του 4ου π.Χ. αιώνος. Τα τείχη αυτά επισκεύασε και ενίσχυσε ο Πτολεμαίος Β’ Φιλάδελφος, ο βασιλεύς του Ελληνιστικού βασιλείου της Αιγύπτου που τον 3ο αιώνα π.Χ. κυριαρχούσε σε όλο το Αιγαίο και είχε εγκαταστήσει βάσεις σε πολλά νησιά και σε παράκτιες περιοχές.  Ο Παυσανίας αναφέρει ότι είδε εδώ και έναν Ναό της Αιγυπτιακής θεότητος Ίσιδος, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δεκάδες ευρήματα που μαρτυρούν ότι τα Μέθανα κατοικούνται συνεχώς από τους Νεολιθικούς Χρόνους. Μέσα σε πυκνή βλάστηση θα διακρίνετε τα ερείπια της Ακρόπολης των Αρχαίων Μεθάνων (Παλαιόκαστρο) που ανακαλύφθηκε στον λόφο του Παλαιοκάστρου κοντά στο Βαθύ και απέναντι θα θαυμάσετε το πολύ παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με την περίφημη στέρνα του. Επίσης στο Νησάκι των Αγίων Αναργύρων διακρίνονται απομεινάρια Κυκλώπειων Τειχών και στο ύψωμα Ογά στην παραλία της Κυψέλης υπάρχουν ερείπια φρουρίου των κλασικών χρόνων με λείψανα αρχαίου ναού στο εσωτερικό του.

 


Leave a Reply