Λάδι Τροιζηνίας

  • 0

Λάδι Τροιζηνίας

Στη Τροιζηνια και ειδικότερα στην περιοχή του κάμπου η σημαντικότερη ποικιλία ελιάς που καλλιεργείτε για την παραγωγή λαδιού είναι η μικρόκαρπη ποικιλία ελιάς Κορωνέικη,τα φύλλα της είναι βαθυπράσινα,μήκους 5,47cm και πλάτους 1,03cm. Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό με μέσο βάρος 1,3γρ

Σε αρκετές περιοχές της Τροιζηνίας (μπελεσι,τακτικουπολι,κατατζας) υπάρχει και η ποικιλία μανακι η οποία είναι και η αρχαιότερη στην επαρχία,

Η καλλιέργεια της ελιάς στην Τροιζηνια χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Ενδεικτικά, ο Παυσανίας αναφέρει για τις ελιές και το λάδι στην σημερινή Ψήφτα και γενικότερα στην επαρχία τροιζηνίας:

Ο Παυσανίας στα Κορινθιακά  περιγράφει, ότι ο Ηρακλής είχε ακουμπήσει το ρόπαλο του κοντά στο άγαλμα του Ερμή του Πολύγιου που βρίσκεται στην Τροιζήνα και το οποίο ρόπαλο ήταν από αγριελιά και αυτό σύμφωνα με την παράδοση ξαναβλάστησε.

Τον Ιούνιο του 2006, το λάδι Bellesi της εταιρείας «Μαγούλα Ραστώνη Α.Ε.», κρίθηκε ένα από τα καλύτερα πέντε ελαιόλαδα της Γερμανίας, στη γευστική δοκιμή που πραγματοποίησε το περιοδικό «Focus», με τον εξειδικευμένο για τρόφιμα και ποτά γευσιγνώστη, Ralf Frenzel, Tre Torri Verlag.

 


Leave a Reply