Γεωθερμία στα Μέθανα

  • 1

Γεωθερμία στα Μέθανα

Category : Μέθανα

Γεωθερμία ειναι η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως γεωθερμία ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από και προς το έδαφος για παραγωγή ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακές αλλά και ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές.

Η γεωθερμική έρευνα στην περιοχή των Μεθανων άρχισε το 1975 με την αναγνωριστική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με την ιταλική ENEL, το ΙΓΜΕ και ξένους ειδικούς. Επίσης η ΔΕΗ κατασκεύασε έντεκα (11) γεωτρήσεις θερμοβαθμίδας βάθους 60-150 m, επτά (7) επί της Χερσονήσου των Μεθάνων και άλλες τέσσερις (4) στην ευρύτερη περιοχή Πόρου – Γαλατά. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θερμοβαθμίδας (εικόνα) απέδειξαν τη μη ύπαρξη γεωθερμικού ενδιαφέροντος εκτός της Χερσονήσου των Μεθάνων. Ακολούθησε η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ως άνω μελετών και ερευνών από το ΙΓΜΕ με τη βοήθεια Συμβούλου της ΕΟΚ.Ακόμη, το 1992 έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ειδική γεωφυσική έρευνα (μαγνητοτελλουρικές διασκοπήσεις) επί της Χερσονήσου των Μεθάνων.

methana-geothermia

Από όλες τις παραπάνω ερευνητικές εργασίες και μελέτες προέκυψε τελικά ότι η Χερσόνησος των Μεθάνων αποτελεί ελπιδοφόρο περιοχή από γεωθερμική άποψη και για το λόγο αυτό η ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει στη συστηματική έρευνά της με στόχο τον εντοπισμό και την αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού για ηλεκτροπαραγωγή (στην περίπτωση που αυτό εντοπιστεί). Η παραγόμενη, σε μια τέτοια περίπτωση, ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο (Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, Ε.Δ.Σ.) μέσω Αίγινας ή Μεθάνων ανάλογα με τη θέση της Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

 

 


1 Comment

Tobias Schorr

2 Αυγούστου 2016 at 9:40 πμ

Γεια σας!

Πολύ καλό θα ήταν για την περιοχή η χρήση της γεωθερμίας και μαζί με τα λουτρά θα μπορούσε να γίνει μία ήπια ανάπτυξη προς το όφελος όλων.
Μακάρι αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα!

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply