Ακρόπολη Αρχαίας Τροιζήνας

  • 0

Ακρόπολη Αρχαίας Τροιζήνας

Το κάστρο του Δαμαλα  κτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της Τροιζήνας.Η αρχαία Τροιζήνα ήταν αρχαιότατη πόλη και συνδέεται με τον ήρωα Θησέα. Εκεί λατρευόταν ο γιος του, ο ήρωας Ιππόλυτος. Προς τιμή του είχε χτιστεί λαμπρό ιερό και Ασκληπιείο, ερείπια των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα.

Το κάστρο δεν αναφέρεται από Βυζαντινές πηγές, αναφέρεται όμως στην αραγωνική έκδοση του Χρονικού του Μορέως. Φαίνεται ότι αξιοποιήθηκε από τοπικούς Φράγκους ηγεμόνες.

Η Βαρωνία του Ελδαμαλά ή και Ελντάμαλετ, (αραγωνικά:Eldamala), ήταν μεσαιωνικό κρατίδιο-φέουδο υποτελές στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας.

Το χρονικό αναφέρει ότι η βαρωνία ιδρύθηκε το 1209 μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τον Γουλιέλμο Σαμπλίτη, που έδωσε 4 τιμάρια στον Ιάκωβο ντε λα Ρος Γάλλο ιππότη στην περιοχή της αρχαίας Τροιζήνας. Ο ιππότης έχτισε κάστρο το “Caste Eldamala” που εξελληνισμένο το όνομα έγινε Δαμαλάς. Το κάστρο ήταν μικρός πύργος για τον έλεγχο του φέουδου και αυτό φαίνεται ότι πρέπει να ήταν κάποιο μεγάλο τιμάριο κι όχι Βαρωνία. Από άλλη συνήθεια της εποχής δίνονταν στα κάστρα αυτά το όνομα του ιππότη που το έχτιζε, από αυτό πιστεύεται ότι το όνομα του να ήταν Eldamala.

Ιστορικές έρευνες δείχνουν ότι μετά το 1230 ο Δαμαλάς δόθηκε στον Γουλιέλμο ντε λα Ρος (Guillaume de la Roche) που ήταν βαρώνος της Βελίγοστης. Τελευταία οικογένεια που ήταν κύριοι του φέουδου ήταν οι Ζαχαρία , σε νόμισμα του Μαρτίνου Ζαχαρία αναφέρεται βαρώνος Βελίγοστης και Δαμαλά.

Το κάστρο πέρασε στους Βυζαντινούς μετά το 1382 αποτελώντας μέρος του Δεσποτάτου του Μοριά. Έπεσε στα χέρια των Τούρκων κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 15ου αιώνα.


Leave a Reply