Λάδι Μεθανων

  • 0

Λάδι Μεθανων

Στα μεθανα σημαντικότερη ποικιλία ελιάς που καλλιεργείτε για την παραγωγή λαδιού είναι οι Κοθρέïκη η Μανάκι  ποικιλία μεσόκαρπη, διπλής χρήσεως με σχήμα καρπών στρογγυλό- ωοειδές , χωρίς θηλή και βάρος που κυμαίνεται από 3,0 – 5,5 γραμμάρια. Η ωρίμανση – συγκομιδή των καρπών της αρχίζει από τα μέσα Οκτωβρίου και τελειώνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το λάδι το οποίο παράγετε στα Μέθανα θεωρείται από τα κορυφαία λάδια στην Ελλάδα, όσον αφορά στο χρώμα και στα γευστικά του χαρακτηριστικά. Έιναι χρυσοκίτρινο, γλυκό, χωρίς σπιρτάδα που «καίει» τον ουρανίσκο, και μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την εξαγωγή του.

οι εδαφοκλιματικές συνθήκες των Μεθανων οι πετρωδεις εκτάσεις όπου καλλιεργούνται οι ελιές και ειδικότερα, η έλλειψη νερού και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλουν ώστε οι προσβολές των δέντρων από ασθένειες να είναι μειωμένες. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής συμβάλλει επίσης στην πολύ καλή ποιόητα του ελαιολάδου των μεθανων.

Σε οροπέδιο των Μεθάνων βρέθηκε το αρχαιότερο ελαιοτριβείο (όπως υπολογίζεται της 4ης π.Χ. χιλιετίας)- πράγμα που μαρτυρεί ότι η χρήση του λαδιού ήταν γνωστή στα Μεθανα από την εποχή εκείνη.

Το  λάδι απο την ποικιλία μανακι ειναι  ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και γενικά ασταθές σε σύγκριση με εκείνο της ποικιλίας «Κορωνέïκη». Με άλλα λόγια, εάν δεν παραχθεί στην σωστή θερμοκρασία και δεν συντηρηθεί σωστά, τότε, αλλοιώνεται εύκολα.

 


Leave a Reply